Uitwisseling P-H2E met Alexandru Ceusianu

12 juni 2014
Terug

Uitwisseling met Alexandru Ceusianu Gimnasiul in Reghin.

Van dinsdag 20 tot en met zaterdag 24 mei 2014 zijn 12 leerlingen van P-H2E op tegenbezoek geweest in Roemenië.

Na de ontvangst in het schoolgebouw met eten en drinken en een verhaal (ook op papier) over de geschiedenis van de school, een infoboekje over Reghin, hebben we de school verkend. Aansluitend zijn onze leerlingen met hun Transsylvaanse peers naar huis gegaan.

De volgende dag hebben we een wiskundeles (verschillen in het curriculum worden nu voelbaar), een geschiedenisles (nu weten we veel meer over de geschiedenis van Regin) en een gymles gekregen. Daarna volgde een wandeling door de stad naar de waterzuivering voor de omgeving, ondertussen stond de zon hoog aan de hemel te branden! Door de lange wandeling in de zon was de vermoeidheid duidelijk zichtbaar. De rondleiding die we daarna in de houtverwerkingsfabriek Kastamonu kregen, duurde dan ook erg lang en iedereen was blij toen de auto’s van de ouders aan de fabriekspoort stonden te wachten.

Donderdag was een reisdag door de omgeving. Eerst naar Targu Mures. Het concertje bracht even rust tussen de drukke gesprekken. Even het kasteel in was ook lekker en dan de zoutmijn van Tardu, een groot bouwwerk door het weghalen van zout onder de grond. In Cluj was er de botanische tuin en toen was de spanningsboog op.

Helaas moest de burgemeester vrijdag toch plotseling weg en ging ons bezoek aan haar niet door. Zij ondersteunt de uitwisseling financieel en is internationaal georiënteerd. We hebben deze laatste dag in Reghin weer lessen gevolgd op school. In de Engelse les was er een mix van luisteren, puzzelen, en spreken. In de Duitse les daarna werd er naast Duits ook Roemeens en Engels gesproken en zijn we vooral actief bezig geweest. Na de scheikunde les hebben we ons versterkt in een cafetaria en toen kwam de workshop instrumenten maken. Reghin is bekend om zijn vele muziekwerkplaatsen, waar bevoegde instrumentenbouwers violen, cello’s en contra bassen maken. Zelf mochten de leerlingen gutsen en zagen en uitproberen en natuurlijk toekijken en luisteren naar de bouwers.

Zaterdag werden de leerlingen door de ouders naar de luchthaven van Cluj gebracht. Na een warm afscheid begon de laatste etappe van onze terugreis. Om half twee landde ons vliegtuig in Eindhoven en waren de ouders dolblij met de behouden terugkeer.

Zie ook ons fotoboek